Sunday, 19 May 2013

Kereta Terjatuh dalam air...?...

ASSALAMUALAIKUM.....

hye semuaaa... semalam mase duk tgk tv kat dapur.. ade 1 siaran ni..television series "SOS Mati Atau Terus Hidup" atau lebih tepat agi tjuk die learn survival tricks... yg pengacara die aidid marcello... rancangan ni mmg bagus sgt dan memang sgt berguna sangat2.... ni kali ke 2 edy tgk rancangan tu... yg 1st mase situasi kite tersesat dalam hutan.. yang semalam edy tgk tu... kalau excident ke ape ke yg menyebabkan kereta terjatuh dalam air.. keyword die JANGAN PANIC... tu jee.... sebab peratusan hidup jika kereta masuk dalam air adalah sgt tipis sbb kite cemas dan xtahu nak buat apee...

kite ade masa 20-30s untuk kereta selalunya akan tenggelam penuh ke dalam air.. soo mase kereta 1st jatuh tuu... yang pertama kite kene buat ialah jangan panic... cuba bukak btl2 tali pinggang tu.. then bukak kunci kete... try bukak pintu..kalau xleh..cube pecahkan cermin ngan objek tajam ataupun kasut..kat sini... dalam beberapa saat.. sistem kereta tu akan breakdown and stop.. tu yang jadi xleh bukak cermin semua tu... buat semua ni bilaa kereta tu betul2 x tenggelam lagi..INGAT tu.. BILA KETA X TENGGELAM SEPENUHNYA lagi... soo.. kalau semua x berjaya... tunggu je kereta betul2 tenggelam..ready ngan nafas2 semuaa.. tarik dalam2.. then bila keta dah tenggelam penuh.. cuba bukak pintu..mase tu pintu dah boleh bukak sebab tekanan pressure dalam keta sama ngan tekanan pressure luar keta.. so kene tolak kuat sikit laaa... jangan panic jee..

sooo dari situ la edy tahu perkara yang betul2 berguna tu.. sebelum ni edy xtahu pun pasal tu..dan xernah nak amik tahu.... sekarang.. dengan ilmu yang ada.. edy akan egt sampai bila2.. cuma tu laaa.. tkt panic jeee... =( maklum laa... kalau jadi ape2.. mesti dah rase hati xde dah.. soo mula la panic... hurmmm... yang ni... edy taip atas ape yang edy egt jee... mase edy tgk die bt contoh tuu.. mmg keadaan dalam air tu xjernih sgt2.. soo mmg bhaye rr..sebab kite x nampak ape satu pun... lagi la panic kan... InsyaAllah.. kalau x panic... kita selamat.... tu je laa.. =) harap2 berguna untuk u olls yang bace ni.. =)

2 comments:

  1. saya pun swg yg sensitif jgk..nampk je..sempoi..tpi dlm hti ada taman hiii..

    ReplyDelete
  2. oowh yekeee.... heheee.. same la kite.. =)

    ReplyDelete